Jdi na obsah Jdi na menu

12.09.2005, SÚA, Altmann, Škoda

12. 9. 2005

 

Ráno jsem zašel do SÚA a prohlížel jsem robotní seznamy z konce 18.století. Nalezl jsem několik Škodů v Benátkách a pár Altmannů ve Strašnově a ve Voděradech na panství Stránov. Průkaznost příjmení je nízká kvůli špatné čitelnosti, s větší pravděpodobností jde spíše o Ullmany... . Uvědomil jsem si, že asi nelze očekávat předky v robotních seznamech, když již koncem 18.století nebyli poddaní ale svobodní... .

 

Také jsem se zavrtal do Berní ruly 1654. Bohužel originál nepřináší nic nového proti Doskočilově reedici. Zkoušel jsem kritické období konce 17.století rozkrýt pomocí Revizitace  Berní ruly 1672-1681, ale bohužel pro panství Benátky, Stránov ani Loučeň v revizitace postrádá zápisy.

 

Proč jsem se vrtal v panství Loučeň? Na to dává odpověď Teresiánský katastr. V podstatě totiž navazuje na berní rulu, respektive na revizitaci a ve spisové části se tam občas objevuje minulý a současný vlastník. Procházel jsem panství sousedící s Benátkami a Zámostím a úplnou náhodou jsem v panství Lautschin (Loučeň), konkrétně ve vesnici Všejany narazil na Václava, Jiříka a 2 Jany Altmanny. Katastr byl v tomto panství sestaven na základě údajů z roku 1719. Při pohledu do mapy jsem zjistil, že Všejany se nachází v těsné blízkosti Benátek, východním směrem. V Berní rule1654, ani Soupisu poddaných 1651 se v této lokalitě Altmannovi nevyskytují. Vzhledem k tomu, že na počátku 18.století se "moji" Altmannovi již nevyskytují v Zámostí a ještě nedorazili do Benátek, není vyloučena možnost, že v té době žili právě ve Všejanech. Dalším úkolem bude ověřit toto v příslušné matrice v SOA.

Všejany mi přinesly naději, kromě toho jsem byl s výsledkem dnešního pátrání spokojen jen málo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář