Jdi na obsah Jdi na menu

12.10.2006, Zpovědní seznamy, Pozůstatky desk zemských.

12. 10. 2006

 

Na základě informace na internetovém auditoriu genealogů MAGEO o výprodeji knih v AHMP na Chodovci jsem nelenil a hned ráno v 8:00 jel na místo. Měl jsem štěstí - za 85Kč (!) jsem koupil 10 dílů Zpovědních seznamů arcidiecéze pražské z let 1671-1725 a to včetně rejstříku jmenného a místního pro první dva díly ( tj. Boleslavsko, Kouřimsko, Chrudimsko a Čáslavsko ) a první svazek prvního dílu (vydáno 1870!) a pátý svazek druhého dílu + rejstřík k prvnímu a druhému dílu Pozůstatků desk zemských království Českého r.1541 pohořelých.

Knihy Zpovědních seznamů obsahují jednotlivé farnosti a výslovně uvádí faráře a dále nikoli katolíky ale potížisty - nekající a kacíře. Závěr každého dílu zabírá souhrnná statistika, druhý díl pak i zmíněný rejstřík. Pro navazující svazky rejstřík není.

Ačkoli Zpovědní seznamy obsahují dle rejstříku v zájmovém Boleslavsku pouze dva odkazy na Altmanny (oba však na Frýdlandsko - čili bez vazby na náš rod) potenciálně jsou tyto knihy slušným zdrojem informací pro všechny možné ostatní zkoumané rody.

Pozůstatky desk zemských obsahují zápisy o koupích a prodeji majetku. Součástí takových zápisů mohou být i popisy celých panství včetně podrobných soupisů poddaných k panství náležejícím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář